La pròstata
La pròstata és una glàndula situada a la sortida de la bufeta de l’orina en els homes.
Es recomana fer una revisió de la pròstata anual a tots els homes de més de 50 anys o aquells de 45 anys amb antecedents familiars de càncer de pròstata o càncer de mama.
La revisió de pròstata consisteix en fer:
Analítica de sang mirant els nivells de PSA (Antigen prostàtic específic)
Analítica d’orina
Ecografia
Fluxometria
Amb aquestes proves, una exploració física i el que ens expliqui el pacient podem saber si la persona pateix símptomes prostàtics, si buida correctament la bufeta de l’orina després de la micció, i una cosa molt important, podem saber si hi ha sospita de càncer de pròstata.
Els símptomes prostàtics típics són: dificultat a l’orinar, haver de córrer per anar al lavabo, aixecar-se per les nits a orinar, etc.
En una fase inicial aquests símptomes els tractem amb pastilles que ajuden a relaxar la pròstata i afavorir la micció.
En alguns pacients amb les pastilles ja és suficient, però en altres els símptomes van a més i llavors hem d’operar la pròstata (Buidar-la). Habitualment ho fem a través del conducte de l’orina, i aquí és on utilitzem el làser. El làser ens és de gran ajuda perquè generalment disminueix el sagnat, el temps de la intervenció, el temps de sondatge, l’estada a l’hospital i si hi ha pedres a la bufeta de l’orina les podem trencar al mateix moment amb el propi làser
Si fruit de la revisió es detecta un càncer a la pròstata, es fa un estudi personalitzat del pacient i se li ofereix el tractament més adequat. En cas que la recomanació sigui operar nosaltres realitzem com a tècnica habitual la prostatectomia radical laparoscòpica (extracció de la pròstata per un petit orifici al melic sense necessitat d’obrir tot l’abdomen)